Dag 5 – Bouwen is voor echte mannen!

Dag 5 – Bouwen is voor echte mannen!

Posted by on aug 15, 2012 in Zomerreis 2012 |

Door Bas en Tim

 

Het is kwart over 7, alle duffe koppies komen langzaam de eetruimte binnen. De eerste keer dat we vroeg aan de bak moesten. De taaie klonterige Roemeense sneetjes wit gingen er moeilijk in, maar dat is logisch op zo’n tijdstip.

 

Toen we aankwamen in het dorpje stonden de kinderen te popelen om met ons samen te zijn, de groep ging uiteen als ‘kinderwerkers’ en ‘bouwers’. Aangezien er gisteren veel over het kinderwerk is geblogd, gaan wij jullie nu bijpraten over de bouw.


Bouw
Gisteren zijn we begonnen met het graven voor de fundering van huisje 2. We moesten een zeer kleiachtige grond bewerken met pikhouweel en schep, zodat de gewenste diepte van 70 centimeter werd bereikt.
Vandaag moest hier 30 centimeter volgestort worden met beton, zodat we vandaag een begin konden maken aan de fundering. Een enorme klus waar we gelukkig hulp kregen van een paar enorm hard werkende Roemenen, wat een buffels! De hele dag zijn ze in de weer geweest met het maken van het beton, wel tientallen keren de kruiwagen leeggestort waar onze jongens het beton zo verdeelde dat het waterpas stond.
Ondertussen werd er ook hard gewerkt aan huisje 1, hier was de fundering al gelegd en was ook al een deel van de muren op z’n Roemeens opgetrokken. Dit betekent zuinig aan met de cementlijm, kapotte stenen gebruiken en zonder waterpas alsmaar doorbouwen.

 

Wij daarentegen, gingen aan de slag met de waterpas, cementlijm, steenbeitels en een zaag met tanden waar je u tegen zegt. Het was nog maar de vraag of we dit bouwsel nog recht konden optrekken. Na een moeilijke start hadden we de ‘flow’ al snel te pakken en gingen we als een malle.

 

Maar met deze warmte, lees temperaturen tot de 34 graden in de brandende zon, was dat een beste inspanning. De lijfspreuk van Tim deze dag was daarom ook: ‘Het is 34 graden, ik denk niet dat ik voor waterpas.’ (Ka dum tutsh *drumstel doet*) Waarop Bas zegt: ‘BONUS!’

 

‘BONUS!’

Om even verder in te gaan op dit woord, het is nooit eerder in voorgaande weblogs voorgekomen, maar wel indirect benoemd door Lysa in de eerste blog. Bij alles wat goed, leuk en grappig is wordt door iedereen (lees: Bas) ‘BONUS!’ geroepen. Zelfs de kinderen in Călimănești doen mee, van ‘pindakaas’ tot ‘hoofd, schouders, knie en teen’, ze lijken geen moeite te hebben met de Nederlandse taal. Het is geweldig om te zien hoe die kinderen de aandacht van ons vragen. Hoewel het soms wel eens irritant is op de bouwplaats wanneer ze komen ‘chillen’ als het kinderwerk voorbij is.

 

Avondsluiting
Vanavond hebben we een zeer mooie maar intensieve avondsluiting gehad, we begonnen met zingen en het lezen van een Bijbeltekst. Daarna gingen we de groep rond en moest iedereen de ‘Tops en Tips’ geven aan de rechterbuurman/vrouw. Het was mooi om te zien met hoeveel respect er dingen over elkaar werden gezegd, maar ook het ontvangen van de meningen over elkaar gingen geweldig!
Wij merken dat er na deze avondsluiting echt iets aan het veranderen is in de groep, met daarbij de hulp van onze Vader. Na zo’n avondsluiting kunnen de komende dagen alleen nog maar beter worden, wat een mooi vooruitzicht is natuurlijk!

 

Met een biertje en wat chips groeten we jullie vanuit het prachtige Roemenië.

 

Joe!