Caliminesti

Caliminesti

Posted by on dec 25, 2013 in Winterreis 2013 |

Alsof het nog allemaal niet gaaf/heftig/mooi/emotieoneeel/tof/intensief genoeg was gisteren, vandaag naar ons geliefde dorp Caliminesti! YEAH! Na een snel ontbijt en een rustige kerstopening, waarin we bij de geboorte van onze Redder hebben herdacht en we in een Nederlands, Engels en Roemeens gebed zijn geeindigd, hebben we 76 dozen, 76 dekens, 76 kilo appels, twee manden sinaasappels, 10 man in een bus met aanhanger gepropt. Dat ging dus niet. Zelfs met efficient reken en vakmanschap kwamen we tot de conclusie dat het allemaal niet ging lukken. Kak!

 

Gelukkig bracht de familie van Anisoara uitkomst. Ook hun auto werd volgestauwd met spullen en na een uur hard werken konden we op weg. Wat is Roemenie mooi in de sneeuw! Echt een wonderlijke witte kerst! Na een uurtje rijden kwamen we aan in Caliminesti. Daar werden we warm onthaald door de bewoners. De ontmoeting was geweldig. Kinderen sprongen onze armen en breed glimlachend kwamen hun ouders ons welkom heten. Uiteraard ook omdat we een grote kar met spullen mee hadden J

 

Na de ontmoeting gingen we aan de slag. Efficient werden de eerste 20 pakketten rondgezeuld door de spekgladde modder waar kunst en vliegwerk voor nodig was om staande te blijven. Iemand (de naam hoeft niet vermeld te worden) van ons nam dit zo letterlijk dat hij met kunst en vliegwerk languit in de modder uitgleed. Gevolg: histerisch gelach van alle omstanders. Was het ijs al niet gebroken, dan was het nu al helemaal het geval!

 

Het verdere uitdelen van de pakketten ging super! Vele dankbare mensen, die de zegen van Onze Vader over ons uit spraken, lachende en enthousiaste kinderen die zich vastklemde aan alles wat een Nederlandse nationaliteit had en vele uitnodigingen van drinken, koekjes en chocola; Wat een zegen en wat een prachtige mensen. Na het kinderwerk vertrokken we richting San Georgio dePardure. Het idee was spontaan opgekomen om een voedselpakket langs te brengen bij Oma op de Berg. Dit werd een confrontatie met hoofdletter C. Alleen als ze was had de 87 jarige oude vrouw meerdere malen gebeden om naar haar hemelse Vader te mogen, helemaal als ze nog eenmaal de mensen uit Holland zou mogen ontmoeten. En daar stonden ze ineens, ongepland, zonder afspraak, zonder dat de mensen uit Holland er ook maar iets van afwisten. Gezamelijk hebben we gehuild en gebeden. Wat een bijzonder moment. Niet wetende of we haar ooit nog zouden zien, hebben afscheid genomen en zijn we verder gegaan. Wat was het oorverdovend stil in onze bus…

 

Terug naar de realiteit van deze kerstdag besloten we om naar Targu Mures te rijden. Alle winkels waren dicht voor ons niet voorbereidde kerstmaal, en aangezien we ook niets in huis hadden om te eten besloten we in TM op zoek te gaan naar een restaurant. Ondanks de rook en de koude patat hadden we veel lol en goede gesprekken. Caliminesti werd toegevoegd aan een reis voor vol zegeningen en na een gezellige busreis waren we allemaal gesloopt, maar erg gelukkig.

 

We sluiten deze bijzondere kerst in het witte, koude Roemenie af met een biertje. We denken aan onze lieve familie thuis, maar hebben het erg goed met elkaar. God zegent ons en we bidden iedereen veel zegen toe!