De eerste dag in het prachtige Calimanesti

De eerste dag in het prachtige Calimanesti

Posted by on aug 12, 2014 in Zomerreis 2014 |

Deze blog had gisteravond online moeten komen!

 

Vandaag mochten wij voor het eerst afreizen naar ons projectdorp. Het ligt hier zo’n 45 minuten rijden vandaan, maar dat is helemaal niet erg want we rijden door een prachtig Roemeens landschap. De herten rennen langs de weg en het uitzicht is kilometers ver, kortom fantastisch dus! Toen wij vanochtend in het dorp aankwamen zat een klein groepje kinderen ons al op te wachten. De enorm blije gezichten die de kinderen hebben laten je hart compleet smelten. Nadat wij onze bussen hadden geparkeerd zijn wij een rondje gaan lopen door het dorp. De kinderen stroomde toe en er waren veel blije maar ook verlegen gezichten. Het rondje door het dorp lopen was geweldig. Zo is Steven zijn “jongere broertje” Norbi tegen gekomen (Check de foto’s!) Ook zagen we onze nieuwe bouwkavels. Maar we hebben ook de huizen gezien die de Roemeniegroep van 2012 heeft gebouwt. Die huizen staan er nog steeds heel goed bij en de mensen die er in wonen lijken hun kans te hebben gepakt om hun leven (voor zover dat kan) te verbeteren. Zo staat er bij een van de huisjes een hek om het huis heen en staat er ook een moestuin naast. Super om te zien!

Dit jaar mogen we ook weer huizen gaan bouwen. En vandaag mochten wij daar een begin mee maken. Vandaag kwamen alle onderdelen voor een van de huizen aan op locatie. Nadat we met veel hulp de bus hadden uitgeladen, kon er een begin gemaakt worden met het plaatsen van de fundering. Gelukkig hadden wij hulp van een paar echte Roemeneense professionals die voor ons alles hebben afgemeten. Met hulp van een waterpas met laser staan de funderingen nu helemaal klaar voor de huizen die er op gaan komen. Bij een van de huizen hebben we zelfs al een deel van het houten geraamte kunnen plaatsen. (Check de foto’s!)
We hebben weer een ontzettend leuke kennismaking mogen hebben met de grootste stuiterballetjes hier in de omgeving. Waarmee wij natuurlijk proberen te zeggen dat de kinderen uit calimanesti echt geweldig zijn! Ze genieten van elke blik die je ze geeft en ze kijken zo verschrikkelijk dankbaar als je ze een aai over hun bol geeft. Het zijn enorme lieverds en van hun glimlachen krijgen wij energie. We hebben met ze kunnen zingen, we hebben spelletjes gespeelt en we hebben ze een bijbelverhaal kunnen vertellen. Het blijft een super bijzonder gevoel om zo ver van huis over God te mogen vertellen. Ook al hebben we er een tolk voor nodig. Toen onze tolk (Anisoara) aan de kinderen vroeg wie er van Jezus houdt, gingen bijna alle handen omhoog. Dat was enorm indrukwekkend. Niet alleen omdat het kinderen zijn die het zeggen, maar ook omdat deze kinderen het eigenlijk verschrikkelijk slecht hebben. Tussen alle blije gezichten zie je ook zo veel getraumatiseerde gezichten. In dit dorp lopen kinderen die bijna geen gezichtsuitdrukking meer hebben. Deze kinderen kunnen niet meer lachen. Toen we vandaag broodjes pasta gingen uitdelen was het ook wel weer duidelijk dat deze kinderen honger hebben. En eigenlijk honger naar bijna alles wat je kan bedenken. Ze krijgen niet veel te eten in het dorp maar ze krijgen ook niet veel liefde. Ouders moeten hard en veel werken om hun gezin in leven te houden. We zien het misschien niet op het eerste gezicht maar in dit dorp gebeuren zo veel slechte dingen. Wij willen jullie in Nederland vragen om voor ons en voor het dorp waar wij werken te bidden. God kan nog veel doen in dit dorp!
Vandaag is het 11-08-2014. Dat is voor jullie misschien geen bijzondere datum, maar voor ons wel. Marije is vandaag jarig! Ze heeft vandaag de prachtige leeftijd van 23 mogen bereiken. Hier onder is er voor jou ruimte om voor Marije een verjaardagsliedje te zingen:

 

 
Wij hebben Marijes verjaardag kunnen vieren met een poolparty, met taart en natuurlijk mocht Marije kiezen wat we vanavond gingen eten. Dat werd natuurlijk een feestmaal! Na dit grootste feest hebben wij als groep de eerste werkdag geevalueerd. Het is bijzonder om te zien hoe al deze mensen een verschillende beleving hebben. De een heeft een wat meer nuchtere kijken op de stand van zaken dan de ander. Wij kunnen nog veel van elkaar leren.
Morgen een nieuwe dag om werk te doen in Calimensti. We gaan weer keihard bezig met de kinderen en ook de huizen zullen een stuk verder gebouwd gaan worden. Wij hebben er weer veel zin in.
Groet,
Peter & Tim

 

20140811_122548