Posted by on jul 27, 2016 in Zomerreis 2016 |

Beste lezers!

Op dit moment kijk ik uit over een prachtige natuur en hoor ik een aantal gasten hard lachen. Zo’n dag als vandaag is toch wel een van de dagen waar je het allemaal voor doet. Want veel regelen, overleggen en nadenken is het toch ook wel..

De groep is (voor een relatieve buitenstaander zoals ik) echt bijzonder te noemen. Een behoorlijke dosis betrokkenheid wordt afgewisseld met gezelligheid, humor en zangtalent (sarcastisch, maar dat kan ook veroorzaakt worden door de dubieuze muziek ). Je hoeft je hier geen moment te vervelen met elkaar, maar wanneer je even afstand wil nemen – neemt niemand het je kwalijk als je jezelf even terugtrekt. Dat is typerend aan de groep. Dat is ook wat de constante en vaak drukke omgang met elkaar zo vol te houden maakt.

Ik heb bewondering voor de grote betrokkenheid en energie van de meiden en jongens bij de kinderen. Ondanks dat het kinderwerk voor hen nieuw is en de meesten zich niet konden voorstellen hoe het contact/werk zou verlopen, is er bijna niets wat soepeler kan verlopen. De enorme band met het dorp was al bij aankomst te voelen. De kinderen rennen met open armen op ons af en zijn blij met de aanwezigheid. De kinderen zijn zo blij dat de jongeren er zijn, maar de jongeren zijn niet minder blij dat de kinderen er zijn. Kinderwerkers blijven op deze manier ook de volgende dag kinderwerkers en willen geen dag missen. En deze wederzijdse spontane liefde maakt dat we geweldig mooi werk kunnen verrichten in kinderharten. Vanuit die liefde worden creatieve ideeën uitgevoerd, zoals het uitdelen van petten, het maken van maskers, het schoonmaken met babydoekjes en het maken van kettingen. Het resultaat is een van oor tot oor lachend kind, trots en zich waardevol voelend. En dat geldt misschien nog wel meer voor de jongeren zelf. Heel mooi – heel gaaf om mee te maken, Gods hand.

Dit stukje was overduidelijk van de hand van Lysa natuurlijk

Tja wat kun je dan nog vertellen over de bouw(stenen). Is dat dan geen liefdewerk?

Natuurlijk wel! Want Jezus is de Hoeksteen en dan is elk gebouw onwankelbaar.

En dit werk is ook gaaf, er wordt gedreven gewerkt om de huisjes zo mooi mogelijk te maken onder de bezielende leiding van opperhoofd Peter. Helaas moeten we het zonder muziek stellen op de bouw. Behalve vandaag trouwens, want de sfeer in de zigeunergemeenschap Aprombok is echt wel goed. We leren de andere omwonenden en hun kinderen steeds beter kennen.

Als we vertrekken worden we in koor uitgezwaaid en als we de volgende morgen er weer zijn worden onze namen al weer in koor geroepen. En gisteren zijn we daarom al gestart met wat kinderactiviteiten in het klein. Vandaag was Sanne bij ons op de bouw en daar heeft ze haar mannetje gestaan oa met schilderwerkzaamheden en architectische kleurstellingen.

Want jullie moeten weten dat dit jaar voor het eerst de huisjes geschilderd worden!

Het kinderwerk werd vandaag uitgebreid met kleurplaten en liedjes. Hoe snel die kinderen die liedjes oppakken is echt bijzonder. En het is eigenlijk super gezellig om te schilderen en ondertussen muziek te horen. 1 huisje is echt bijna klaar en het 2e huisje behoeft nog iets meer werk, maar nadert ook de voltooiing. Super blij zijn we dat het lukt om 2 huisjes op te leveren. Daarnaast hebben we ook nog tijd om bij de naaste buren wat noodreparaties uit te voeren om ze de winter door te helpen. Hiervoor hebben we de gemeente en sociale werkster ingeschakeld, zodat de zigeuners onderling geen ruzie krijgen. En we drukken de mensen op het hart de nieuwe materialen zoals (plexi) glas niet gaan verkopen voor vluchtige zaken. De sfeer op de bouw wordt steeds beter en ook de samenwerking. Er ontstaan een soort subteams die de speciale werkzaamheden op zich nemen en dat werkt echt super. De verbandtrommel draait wel overuren vanwege alle scherpe bouwmaterialen, pleisters en jodium kennen we allemaal. Maar ook daar lijd de sfeer niet onder.

Het is echt een ontzettend leuke groep en ook top om daaraan leiding te mogen geven, dit spreek ik ook namens Harry en Lysa trouwens. Het is wel druk en veel geregel, maar het is echt de moeite waard!

IMG_1395 IMG_1400 IMG_1404 IMG_1418 IMG_1420 IMG_1425 IMG_1305 IMG_1309 IMG_1312 IMG_1318 IMG_1324 IMG_1325 IMG_1344 IMG_1351 IMG_1356 IMG_1374 IMG_1380 IMG_1382 IMG_1389