Dag 3 – Bestemming bereikt!

Posted by on dec 23, 2010 in Winterreis 2010 |

Beste achterban,

Lekker uitrustend op Jeroens bed – het is nu 1 uur ’s nachts, Roemeense tijd – schrijven we dit blog, genietend van een heerlijke dag. Vanochtend 9 uur vertrokken en vanavond om een uur of 6 (Roemeense tijd, dus een uur later dan in Nederland) aangekomen. We zijn vanochtend vertrokken vanaf het hotel op de grens tussen Hongarije en Roemenië, we zijn vanavond aangekomen bij ons chalet in Sarateni, 50 km noordelijk van ons oude projectdorp, San Georghiu. De reis verliep zeer voorspoedig, zonder files, veel sneeuw of stress. De zegen die Gert Hutten zondag uitsprak is dus duidelijk van kracht.

Het chalet waar we de komende dagen in slapen ligt midden in het dorpje. Het heeft een algemene ruimte beneden, met een keuken (met vaatwasser!), 4 eettafels en houten banken. We hebben het vanavond al gezellig gemaakt door kerstversieringen uit behang- en wc-rollen te knippen. Verder hebben we sterren aan het plafond gehangen, de tekst ‘Het is een jongetje’ (kerstgedachte…) aan de glazen deur geplakt en een muurkrant in kerstboomvorm aan de muur getaped. Boven zijn er enkele 2 en 3 persoons slaapkamers, met allemaal een eigen badkamertje. Alles ziet er goed en verzorgd uit! Aan gastvrijheid mag het ook niet ontbreken, want we waar nog amper binnen of er klopte een oudere vrouw aan met 2 flessen zelfgestookte jenever en een soort van luchtige bladerdeegkoekjes met poedersuiker, wat een Roemeense specialiteit schijnt te zijn. Uiteraard hebben we allemaal braaf een (kwart) borrelglaasje met bocht weggetikt. We hebben wel eens lekkerdere drank gehad in Roemenië…

Vanmiddag om exact half 3 Roemeense tijd, hebben we stil gestaan bij de begrafenis van Jeroens opa. Op de parkeerplaats van een tankstation hebben met de groep gebeden voor een gezegende begrafenis en om troost en kracht te vragen voor zowel Jeroen en zijn familie als de Roemeniëgroep. Daarna hebben we ‘Groot is uw trouw, o Heer’ gezongen, een lied waar Jeroens opa o.a. tijdens zijn ziekteperiode mede zijn kracht uit haalde en dus veel voor hem betekende.

In de avondafsluiting heeft Roelie psalm 139 met ons gedeeld, waarin staat dat God altijd bij ons is. Hij beschermt ons bij alle dingen die we doen en daar zijn wij als groep nu al getuige van. God is niet alleen naast ons maar ook in ons en dat maakt ook dat we vanuit Gods liefde kunnen weggeven de komende dagen en niet uit trots. Een mooie toevoeging aan de overdenking van gisteren.

Morgen gaan we het een en ander voorbereiden voor de activiteiten van komende week. Onder andere voor het uidelen van de voedselpakketten, maar ook voor het kinderwerk dat we, waarschijnlijk vrijdag, in Eremitu gaan doen.

Nu goed slapen, want morgen wordt er om half 9 ontbeten en we willen Rianne niet meemaken als ze ons boos komt wakkermaken!

Groeten!

Jeroen en Roel (die halverwege dit blog in slaap is gevallen. Thanks for the input, Roel!)