Dag 11

Dag 11

Posted by on jul 31, 2016 in Zomerreis 2016 |

Lieve mensen,

Acht uur, de wekker gaat. Het is weer een dag in het (bijna)altijd zonnige roemenie.

Met de slaap nog in het hoofd en ogen ontwaakt Pallos uit een (voor ons doen) lange slaap.

De vrouwen, die naar het mij lijkt altijd eerder wakker zijn dan ons, huppelen buiten al om de ontbijttafel.  Vandaag is het plan om in Targu Mures naar een soort van jong en vrij kerk te gaan.

Deze kerk begint om elf uur en het is een uurtje rijden, dus we moeten uiterlijk tien uur weg. Na een  snel ontbijt (heren nemen de tijd met wakker worden) vertrekken wij richting TM. De verwachte top50-muziek van doordeweeks veranderd in een Hillsong en opwekking bus. En met Peter achter het stuur komen we ruim op tijd aan bij de kerk, waar we meerdere Nederlanders en oude bekende tegen komen. Zo is Ruben, die we tijdens de winterreis in het eerste dorpje waren tegen gekomen, ook van de partij. De voorganger van de kerk verwelkomt ons in prima Engels en bied ons koffie aan, wat veel van ons gek genoeg afslaan. De dienst zelf bestaat uit drie liedjes en een preek van ongeveer een uur. De preek wordt via koptelefoons  vertaald in het Engels. Helaas is deze niet helemaal honderd procent te verstaan en hebben veel van ons geen idee welke mooie woorden de voorganger met ons had willen delen. Na de dienst spuiten we in onze party ehh.. ik bedoel praise bussen naar Calimanesti  (call me nasty),waar we van plan zijn kinderwerk te doen. Echter waren er erg veel oudere kinderen en het dorp was enorm ontwikkeld (na al die jaren van ons werk daar is dit erg mooi om te zien), daarom hebben we hier alleen een koekje en drinken uitgedeeld. Bovendien duurde de dienst iets langer dan verwacht en waren we nog van plan om naar een meer te gaan. Daar gingen we dan ook heen na een korte wandeling door de zigeunerstraat.

 

Als we op locatie aankomen zien we meteen dat het 1) zondag is en 2) dat dit één van de weinige meren in de buurt is. Het ziet er zwart van de mensen en er is praktisch geen ruimte om te gaan zitten. Na eindelijk iets van een plek te hebben gevonden merken we ook dat het water voor onze gevoelige Nederlandse standaarden toch wel erg vies is. Daarom gaat de hele karavaan weer terug langs de caravan van Henk en Ingrid, gezette  tante Moeshka, de tent van Sjon en Angelique. Weer omhoog naar de weg, waar we toch maar voor Pallos kiezen, met zijn kleine maar schone zwembad.

Hier kan je pas echt genieten van je zondagsrust met een boekje, een muziekje en een luie stoel.

Het was me weer een dagje mensen… namens mij  (Leon), en iedereen hier, de groeten. We gaan nu pizza eten, dat hebben wij wel verdiend. Gods zegen en tot ziens (of in dit geval tot lezens)

 

 

Er gebeuren mooie dingen in de groep, ondanks de leeftijdsverschillen is de groep hecht, eerlijk en oprecht en zie ik Gods geest in de harten van onze jongeren aan het werk.

In tien dagen is er veel gebeurd onder onze jongeren, de gesprekken worden serieuzer en zie ik als leider van de groep dingen die ik had gehoopt mee te maken.

Ik hoop dat de jongeren deze mooie gaven en ontwikkelingen meenemen naar huis en erover praten/delen met de ouders/vrienden.

Ook hoop ik dat deze ervaring een blijvende rol mag spelen in hun jonge levens.

 

Het werk in Chibed is bijna klaar en komende week zullen we het afronden met een sleuteloverdracht aan de nieuwe bewoners van de huizen.

Deze mensen zijn erg dankbaar voor wat wij mogen doen voor hun.

De sfeer in het dorp is goed en ook tijdens de bouw zijn er kinderwerkers mee om de kinderen de liefde van God te laten zien, de groep is kleiner als in Balusiere maar de liefde voor de kinderen is er zeker niet minder om, we zijn allemaal kinderen van God en zijn blij dat wij dit mogen doorgeven.

 

De laatste drie dagen zijn aangebroken…..dinsdag afscheid op beide locaties, dat is altijd moeilijk, je bouwt een band op met de mensen om je heen en afscheid nemen is niet leuk.

Aan de andere kant merk ik toch voorzichtig op dat de wens om naar huis te gaan ook wel aanwezig is.

Twee weken van huis is best lang voor onze jongeren…….

 

Woensdag gaan we inpakken en vertrekken in de middag naar Clui voor de laatste overnachting.

Dat wordt een kort nachtje want de vlucht vertrekt om 7.00 uur.

 

Harry

IMG_1692IMG_1694IMG_1695CIMG7667CIMG7669CIMG7670CIMG7672CIMG7674IMG_1699