Dag 12

Dag 12

Posted by on aug 1, 2016 in Zomerreis 2016 |

Lief blogboek,

Haaai daar zijn we weer! We hebben ons opgeofferd om de blog te schrijven aangezien niemand zich aan gesproken voelde toen de vraag werd gesteld.

Vandaag waren wij van plan om naar het kinderwerk te gaan. We hadden mooie dingen bedacht: de waterspelen (allemaal spelletjes met water. Het zou heel warm worden en zo krijgen we de kinderen ook nog eens schoon!). Maar het liep niet helemaal als gepland, waardoor er meer mensen naar de bouw moesten. Wij (Julia en Sanne) offerden ons weer op… Gelukkig zijn we er achter gekomen dat we de beste keuze hebben gemaakt. We hebben ons zeer vermaakt tussen de mannen en zigeuners, door middel van verschillende liedjes (we hebben ons hele repertoire gezongen tijdens het verven van het plafond), trendy kleuren en gezellige mensen.

De lunch hielden we op een bankje naast de kerk. Omdat er geen wc is op de bouwplaats klopten we aan bij dominee Ballas. We werden hartelijk ontvangen door hem en zijn vrouw. Meteen kwam er een schaal koekjes op tafel en werd een glas drinken in onze handen geduwd (dit is over het algemeen heel erg normaal in Roemenië, naar onze beleving). Ook nodigden ze ons uit voor diner morgenavond, waar we ook gretig gebruik van gaan maken. Op onze beurt hebben wij hen uitgenodigd om de uitreiking van de sleutels van de huisjes bij te wonen. Wij moesten ons weer losrukken om weer verder te gaan met de klusjes in Chibed en het verven.

Het verfwerk is Gata (klaar in het Hongaars). Aan de huisjes moet nog het een en het ander gebeuren, maar morgen komt dat allemaal af.

Met de zigeuners van de gemeenschap waar wij huisjes bouwen is een goede band opgebouwd. Hun gezichten beginnen te stralen als we aankomen rijden en meteen wordt er gevraagd of we willen voetballen of kleuren. Ook staan er meteen drie kindjes om je heen die opgetild willen worden. Toch zijn de mensen daar niet opdringerig en altijd behulpzaam. Je merkt dat ze onze hulp op prijs stellen en dat werd vandaag vooral zichtbaar. Er kwamen vrouwen op ons aflopen met een zigeunerhoofddoekje, die ze ons op wilden doen. Daarna stonden ze erop dat we ze meenamen. Heel bijzonder, omdat ze zelf vrijwel niks hebben en zelfs dat weg willen geven!

 

 

Weet u nog dat we werden uitgenodigd door opa en oma van de overkant? Deze lieve mensen hadden we voor vanavond uitgenodigd om te komen eten. Onze geweldige koks hadden vlees ingeslagen en samen met Sjaanie (de eigenaar van onze huisjes) zijn ze aan het barbecueën geslagen. Oma had heerlijke appelcakejes gemaakt en die hebben we ook verorberd. Het was een hele gezellige avond kortom!

Met de allerliefste groetjes van Julia en Sanne (en Peter was er deze keer niet bij)

 

Paardenwagenteller: 200
Beerteller: still 1

 

Het kinderwerk in Baulisiere was hilarisch, we hebben waterspelen met de kinderen gedaan.

Snoepje uit een teiltje met water vissen met je mond, bekertjes met water doorgeven over je hoofd en een sponsgevecht gehouden wat al gauw uitliep op één chaos. De kinderen vonden het erg leuk en zullen deze dag niet gauw meer vergeten.

Als we kinderwerk doen is er een programma dat begint met bidden in het Hongaars en daarna het Onze Vader in het Nederlands. We spelen daarna met de kinderen en hebben meestal aansluitend een Bijbelverhaal met een werkje. Daarna is het weer spelen met veel  persoonlijke aandacht voor ze, een aai of een knuffel zijn erg belangrijk bij het spelen met “onze” kinderen.

Na het spelen krijgen de kinderen een frisjes en meestal een koek, hiervoor moeten ze op de grond gaan zitten zodat we weten wie er heeft gehad, je hebt er een paar slimmerikken bij die de koek gauw verstoppen om nog één te krijgen, ik snap het wel als je niets hebt….

Tegen de middag smeren we een broodje bij de bus en delen die uit, vaak samen met water. Vervolgens wordt er nog kort gespeeld en nemen we afscheid van de kinderen, dit valt niet altijd mee om de kinderen los te laten en zeker morgen niet…

We leren de kinderen ook iets over de hygiëne en hebben hier schoonmaakdoekjes voor om voor het eten hun gezicht en handen te wassen. We doen dit in de vorm van een lied en doen het voor, zodat de kinderen ons nadoen en schoon en fris “aan tafel” gaan.

Harry

IMG_1244IMG_1708 IMG_1711 IMG_1712 IMG_1723 IMG_1726 IMG_1734 IMG_1740 IMG_1742 IMG_1745 IMG_1749 IMG_1760 IMG_1765 IMG_1258 IMG_1270 IMG_1280 IMG_1700 IMG_1703 IMG_1705