Posted by on dec 29, 2016 in Overige, Winterreis 2016 |

”It’ s a beautiful daaaaaay”, hoorden we vanochtend weer, zo zuiver als maar kan, uit de mond van Kor. En gelijk had ie hoor, het was vandaag een heeele mooie dag.

De dag begon met een kort ontbijtje, omdat we al snel moesten beginnen met het inladen van de kar. We moesten naast voedselpakketten ook kleden en tasjes met kleding inladen, dus de busjes(+kar) zaten lekker vol.
Driekwartier later dan gepland zaten we in de busjes. Gelukkig is te laat komen in Roemenië wel normaal,  waar we/ik niet snel genoeg aan kunnen/kan wennen. De busreisjes zijn deze reis trouwens nog meer genieten dan normaal, want het landschap is praaachtig besneeuwd.

Maar goed, we kwamen uiteindelijk aan bij dominee ”LosBallosh” in Chibed, waar de Irinagroep afgelopen zomer ook naar toe is geweest. Daar hebben we onder het genot van een lekker warm theetje veel vragen gesteld over hoe de zigeuners worden gezien in de Roemeense maatschappij.
Vervolgens gingen we, samen met ”LosBallosh”, in de buurt van de dominee zes voedselpakketten uitdelen. Heerlijk om die dankbare en vrolijke (kinder)gezichten weer te zien.
Ook gingen we naar ”het blauwe huisje”; een zigeunerhuisje wat op een open veld staat. De kinderen kwamen vanaf een grote afstand op ons afgerend, om vervolgens samen weer naar hun huisje te lopen. Na het uitdelen van twee voedselpakketten hebben Kor, Hanneke, Rob, Linda en dominee ”LosBallosh” gebeden in een huisje waarin een man was die alleen maar op bed kon liggen vanwege zijn astma. Ondanks Hanneke door het gebed heen ”amen” zei omdat ze dacht dat het was afgelopen, waren de mensen erg dankbaar voor dit gebed.

(Ik ga even weg voor de mannequin-challenge bij het voedselpakketten maken beneden, joe)

Na dit alles reden we naar het gedeelte van Chibed waar de Irinagroep afgelopen zomer twee huisjes heeft gebouwd. Ennnn de huisjes stonden nog net zo mooi als in de zomer, kon ook niet anders met Kees, Peter, Leon en de rest. De oma van het dorpje onderhoudt het huisje zo goed mogelijk, dominee ”LosBallosh” zei dat ze elke dag bezig is met het onderhouden van haar huisje. Ze hebben voor de rest de huisjes heel mooi ingericht, super leuk om te zien! (Zie foto’s). Ik heb nog foto’ s van afgelopen zomerreis aan de oma gegeven, waar ze ook weer heerlijk dankbaar voor was.
Het uitdelen van de voedselpakketten verliep goed en we hebben ons weer goed vermaakt met de leuke kindertjes. Na twintig voedselpakketten, sneeuwbalgevechtjes en veel dankbare gezichtjes vertrokken we van Chibed naar Balauseri.

Vol verwachting klopte ons hart, omdat we de kindjes weer gingen zien.
Toen we het dorpje binnen reden, herkenden sommige kinderen ons al en begonnen ze achter de busjes aan te rennen. Na het reünie’tje met (weer) veel knuffels en stralende gezichtjes begonnen we in tweetallen voedselpakketten uit te delen. Elk tweetal liep steeds met de mensen mee naar binnen, waar trots even het huisje werd geshowed. Kleine huisjes, met dekens en opgestookte kachels, waar in verhouding meestal veel te veel mensen woonden.
Naast het uitdelen van de voedselpakketten, was iedereen ook druk bezig met alle kinderen. Ze waren heel enthousiast en blij van alle aandacht en al het plezier, puur genieten!

Na deze ”beautiful daaaaay” kwamen we weer aan in ons leuke verblijfje. Een deel van de groep childe em hard, een ander deel van de groep ging boodschappen doen.
Na een lekker tomatensoepje, gemaakt door chefkok Chris en z’n elfjes Hanneke en Sanne, gingen we liedjes zingen. Begeleid door onze enige echte gitaristentolk Jeroen zijn we helemaal opgewekt geworden. Dat was wel nodig, want hierna ging de groep weer verder met voedselpakketten inpakken. Maarliefst 52 pakketten hoor ik nu in m’n rechteroortje. Ik heb hier lekker niet bij geholpen, want ik offerde me op voor deze enorm zware blogtaak.

Nog even het nieuwtje van de dag: PotjeHetPotPotje is zojuist overleden. Door toedoen van Hanneke O. is PotjeHetPotPotje te pletter gevallen. Na een emotioneel afscheid is PotjeHetPotPotje gereïncarneerd in een nieuw potje kikkererwten. Rob, Samuel en Christiaan hebben hem verwelkomd door middel van een rituele dans.

Paard-en-wagen-teller: 11

Nou, dikke doei, ik leg de tablet weg en ga meedoen met 30-seconds met deze gezellige groep.

Kusjes en knuffels,
Nadya