Dag 5

Posted by on dec 31, 2016 in Overige, Winterreis 2016 |

Terwijl we deze blog schrijven hebben we de Top 2000 lekker op de achtergrond staan, zit Nadya mee te blèren met “Hè Jude” en zitten we de genieten van een lekker biertje. Zoals je al leest is vandaag weer een heerlijke dag geweest.

Het begon vanochtend al goed, toen we lekker mochten uitslapen. Wakker worden met de al wel bekende ‘It’s a beautiful daaaaayyy!’ Van Kor is dan ook geen probleem. Helaas gebeurde dit wel een half uurtje te vroeg. Om 09:30 zaten we met z’n allen aan het ontbijt en daarna gingen we de laatste voedselpakketten inladen. Met dank aan Samuels goede leiding waren we voor het eerst op tijd klaar. Sterker nog. We waren tien minuten te vroeg. Om 10:50 zaten we gepropt in twee busjes en om 11:15, nadat we de brooden opgehaald hadden, waren we onderweg naar Eremitu. Al rijdend door een sprookjesachtig Roemenië, met overal prachtige sneeuw en bergen perfect om van af te sleeën, werden er velen foto’s gemaakt. Helaas genoot niet iedereen er zo van. Iemand was in de nacht ziek geworden en daardoor werd die hele mooie witte sneeuw ietsje minder wit, grofweg gezegd.

Toen we eindelijk bij de familie Rapa aankwamen begonnen we dan eindelijk met het uitdelen van de eerste 90 pakketten. Helaas ging dit niet zo heel snel, omdat het onwijs koud was. Afgelopen nacht was het namelijk -19 en toen we daar aankwamen was het nog steeds ergens tussen de -10 en -15 graden. Het is dan zo bizar om te zien dat er mensen in huisjes leven die er uit zien als een schuurtje en deze huisjes helemaal warm gestookt worden. En dat terwijl deze straat in Eremitu best rijk is vergeleken met de andere dorpjes waar we zijn geweest. Maar schijn bedriegt. Huisjes worden vaak gedeeld met twee of drie families en soms staat er ook niet meer in dan een bed, fornuis en een tafel. Halverwege het uitdelen werden we door een hele lieve meneer en mevrouw naar binnen geroepen en mochten we allemaal even een glaasje fris drinken. Dankbaar dat ze waren. Daarna gingen we weer opgewarmd door met het uitdelen van pakketten en toen we eindelijk het laatste pakket gingen uitdelen kregen we ook nog cake van een lief oud vrouwtje. Hierbij zat de een deel van de groep alvast in de bus en kwam ze zelfs nog naar buiten om ons ook wat te brengen. Tegen de tijd dat we eindelijk klaar waren was iedereen helemaal koud en daarom gingen we terug naar de familie van Anisoara (Rapa) en hier gingen we met z’n allen even wat eten. Een lunch stond klaar, compleet met Nederlandse beschuit, hagelslag en thee. Heerlijk! Nadat we lekker opgewarmd waren splitsten we op in twee verschillende groepen omdat we rekening moesten houden met winkels die vandaag eerder zouden sluiten in verband met oud en nieuw. De ene groep ging dus terug naar de stad om boodschappen te doen, waar ze net op tijd aankwamen. Er waren namelijk al mensen aan het schoonmaken. De ander groep ging met de bus naar de afgelegen huisjes voedselpakketten brengen. Maar het werd natuurlijk al langzaam donker en zagen (niet) dingen die we niet eerder mee gemaakt hadden. De kleinere huisjes alleen verlicht met 1 kaars. Door de groten afstanden waren we was pas klaar rond 18:00. Nadat we de overige pakketten hadden afgedropt bij familie Rapa en de zieke en Anisoara hadden opgehaald gingen we weer terug naar huis. De bus ging op z’n allerwarmst en iedereen zat uitgeput en koud tegen elkaar aan. Schoentjes uit en sjaals als dekentje over ons heen.

Toen we weer in Roemeense thuisje aankwamen was de kookploeg (bestaande uit Sanne, Mirthe Westrik en Rob)al druk bezig met het eten en na een heerlijke warme douche konden we aanschuiven bij een geweldig oudejaars diner. De tafel zag er prachtig uit en het eten was heerlijk. Toen werden we ook nog eens verrast met Viennetta als toetje. Wat zaten we te smullen.

Maar goed. Het is mooi geweest. Nu willen we graag naar beneden waar iedereen druk is met pannenkoeken bakken, die we morgen gaan uitdelen. Wat er minstens 200 moeten zijn. We zitten nu net op de 50 en het is al 22:05. Duim voor ons! En dan gaan we zo ook nog gezellig naar een vuurwerkshow. Hier nog even de laatste bijzonderheden.

De felicitatie van vandaag is voor Anna Beiboer. Gefeliciteerd!

Kor-tilt-voedselpakketten-teller staat op 1.

Paard-en-wagen-teller staat op 30.

Quote van de dag:
“Ik heb een spanningsboog van 5…………….. Seconden”  – Samuel Beiboer.

Veel liefs, Mas en Frits.

  <