Dag 6 – 2e uitdeeldag en kinderwerk

Posted by on dec 26, 2010 in Winterreis 2010 |

Ja hoor, daar zijn we weer! Alweer nieuwe belevenissen vanuit Roemenië.

Ook hier was het kerst, net als in Nederland, maar wij hebben er niet bijzonder veel van gemerkt. Rianne en Kristel hebben een kerstontbijt verzorgd vanmorgen, maar de ogen van de rest van de groep stonden amper genoeg open om te beseffen dat er een kerstbal en een rood bolsius waxinelichtje, dat velen van jullie wel kennen, op ons bord lag. Het idee werd uiteraard zeker gewaardeerd.

Vandaag hebben we de tweede uitdeeldag gehad. Ongeveer 40 voedselpakketten zijn uitgedeeld onder de armen in Calimanesti, een dorpje hier een half uurtje vandaan (met aanhanger ruim driekwartier, behalve als Axel rijd). Naast een voedselpakket hebben we ook, net als gisteren, ieder gezin een boekje met het evangelie naar Johannes mee kunnen geven. Het was, net als gisteren, weer dankbaar werk. Uiteraard waren Jan en Elly Booij vandaag ook mee en we hebben Eva meegenomen voor de vertaling, maar zeker ook voor de gezelligheid. Het is fijn om haar erbij te hebben. Ook in Calimanesti was één persoon uit het dorp die een lijst met familienamen voor elkaar had. Opnieuw verbaasden we ons dat er georganiseerde Roemenen bestaan, maar daar wennen we steeds meer aan (daar staat wel tegenover dat deze zelfde Roemeen vanochtend voor 10 uur al flink aan het borrelen was geweest!).

Veel pakketontvangers waren zigeuners, gekenmerkt door de kleurige rokken en brede hoeden. Ook vandaag stroomde het hele dorp uit om ons te ontvangen en te kijken of er nog een graantje viel mee te pikken. Terecht natuurlijk, want de armoede is groot en die kun je je eigenlijk niet voorstellen als je het zelf niet hebt gezien, maar er werd buiten de namenlijst om niets weggegeven. Het uitdelen gebeurde zonder jas, want het was warm zeg! de gevoelstemperatuur is hier ruim 10 graden hoger dan bij jullie in Nederland. De temperatuur is hier dus echt om jaloers op te zijn, als dat had gemogen volgens 1 Korintiërs 13. Over 1 Korintiërs 13 gesproken; de liefde was vandaag in alles te voelen. Het is geweldig om iets van onze rijkdom weg te mogen geven aan mensen die het duidelijk minder hebben. We kunnen het eenieder aanraden!

Één man is ons in het bijzonder bijgebleven. Ook hij was ’s ochtends vroeg al stomdronken, waarschijnlijk uit verdriet om zijn overleden moeder. Toch was hij uiterst bereid om te helpen met het uitdelen van de pakketten. Door zijn dronken bui heeft hij 1 pakket laten vallen, waardoor we besloten hem niet meer pakketten te laten tillen.  Dit maakte hem erg van streek, dus hebben Elze en Tom met hem gebeden tot God. De man kon het Nederlandse gebed niet verstaan, maar we weten dat God het verstaat en verhoord.

Tegelijk tijdens het uitdelen van de pakketten in Calimanesti, zijn Rianne en Jeroen met nog 10 voedselpakketten naar Ceuas gereden, om de misrekening van gisteren goed te maken. Broeder Filip heeft de laatste kruisjes gezet op zijn namenlijst en Ceuas is nu afgerond. Hoewel afgerond?! Er zijn nog zoveel dingen te doen in dit zigeunerdorpje, maar tegelijk beseffen we ook dat wij dat niet allemaal voor elkaar kunnen krijgen. We hopen dat deze mensen het evangelie naar Johannes gaan lezen of laten voorlezen en op die manier het antwoord op hun problemen vinden. Dat is ook de toekomst voor Roemenië waar we voor bidden.

Vanmiddag zijn we met Jan en Elly Booij meegegaan naar de gemeente in Eremitu waar Jan voorganger is. Elke zaterdagmiddag is daar een kinderprogramma voor alle kids tot een jaar of 12. We hebben met hen gezongen, liedjes als ‘Hoofd, schouders, knie en teen’, ‘Wie heeft gemaakt’ en de kabouter-Plop-dans en zij hebben voor ons ook het een en ander gezongen. Daarna zijn we nog een kerststal gaan kleuren, stickers geplakt, en samen lekker bezig geweest. en toen was de middag alweer ten einde. Morgen hebben we daar ook een kerkdienst en zullen we daar onze laatste pakketten gaan uitdelen.

Vanavond moeten we nog 25 pakketten scheiden, ieder in 4 delen. Het worden voor dit dorp wat kleinere pakketten, maar hierdoor hebben extra veel mensen te eten.

We hebben een mooie, liefdevolle, persoonlijke dagafsluiting gehad. Michiel had dit voorbereid en las het stuk uit 1 cor 12. (Corintiers is favoriet hier 😉 Het gaat hier over de gaven van de Geest. Iedereen heeft z’n gaven en talenten ontvangen. Na dit te hebben gelezen zijn we het ‘complimenten-spel’ gestart. Omstebeurt staat er 1 iemand centraal en iedereen mag iets positiefs vertellen, zonder iets terug te zeggen, dus alleen maar ontvangen. Dat is best moeilijk! En echt waar…. Stuk voor stuk zijn we zó uniek, bijzonder en gaaf geschapen!! Wauw… (we hadden voordat we aan de dagafsluiting begonnen, afgesproken om het kort te houden. Aangezien we erg druk zijn en we geen vrije tijd hebben. Na afloop keken we op de klok, en waren we 2 uur verder!! En iedereen was fitter dan ooit!!)

Eva is vandaag de hele dag bij ons geweest, slaapt hier vanavond en zal morgen weer meegaan als Tolk naar onze volgende bestemming; Erimitu. We mochten als afsluiting van de dagafsluiting samen in gebed gaan. Voor elkaar, de groep, individueel en heelveel voor Eva! De kracht van het gebed… heerlijk.

Op dit moment is iedereen bezig de pakketten te ‘herindelen’, een flinke klus en dat nog op de late avond, (00.30u) na een drukke dag. De muziek staat lekker aan, de sfeer zit er goed in en voor mijn gevoel gaat bij niemand de energie ooit op?!..

Het zou fijn zijn als jullie voor ons willen bidden. Het gaat tot nu toe zo voorspoedig, nog geen 1 echte tegenslag gehad. De sfeer is goed, iedereen heeft energie voor 10, het logistieke plaatje blijft maar goed gaan.. Maar we hebben nog even te gaan, we willen jullie vragen om te bidden voor blijvende kracht, energie en positiviteit. We merken allemaal best de vermoeidheid. Maar God zorgt voor ons, dat ervaren we meer dan ooit!

Liefs en een dikke knuffel voor iedereen die ons missen! 😉

Dumnezeu sa te binecuvateze!!!!!!!!!!!

Rianne, Tom en Jeroen