Dag 8 – Verbroedering enzo…

Dag 8 – Verbroedering enzo…

Posted by on aug 14, 2011 in Zomerrreis 2011 |

Door: Jeroen

Beste achterban!

Hier weer een berichtje vanuit het verre Roemenië. Vandaag hebben wij weinig tot niets uitgevoerd. Gisteravond had Rens al aangekondigd dat vandaag een vrije dag zou zijn en dat er uitgeslapen mocht worden. Echter maximaal tot 12:00u. Nu zullen jullie natuurlijk allemaal begrijpen dat degenen die voor 12 uur wakker waren, dat woordje ‘maximaal’ uiterst serieus moesten nemen en ouderwets met pannen en deksels de nog slapende Elze, Lysa, Niek, Gerben, David en Ella (tolk) moesten wekken! Er werd wraak beloofd!

Rond het middaguur was het weer hier al bijzonder plezant! Ondanks dat de meesten nog roodverbrand waren van gisteren, hebben toch nog velen lange tijd van de zon genoten. Rens is met enkelen boodschappen gaan doen en anderen hebben een spelletje gespeeld. Dit was het moment dat een oude Roemenië-traditie weer in het leven werd geroepen. Deze traditie luidt namelijk dat er minimaal 1x per reis door de heren op een vrouwentoilet een drol moet worden gedeponeerd, met alle gevolgen van dien. Aangezien iedere 2- of 3-persoonskamer hier een eigen badkamer heeft, was dit dus goed mogelijk. Er volgde een titanenstrijd. Niek heeft de spits afgebeten op de kamer van zijn eigen vriendin. Ook Roel, Ronald en Guido hebben daarna nog van de Mac-maaltijd van gisteren gedeeld, onder andere ook bij Elze op de kamer. DIE LUCHT!!! Helaas heeft Elze bij Niek’s 2e actie, de deur op slot gegooid, waardoor Niek opgesloten zat op de kamer van Elze. Het zou voor de heren natuurlijk geen uitdaging zijn om de sleutel van Elze af te pakken; dit is dus op andere wijze opgelost. Via een ladder en een paar acrobatische capriolen is Niek via het raam uit de kamer bevrijd. Wederom een baalmomentje voor de vrouwen.

Om een uur of 4 besloten we nog met een bus vol naar San Georghiu, ons oude projectdorp, enkele kilometers verderop, af te reizen. Voor de nieuwelingen zijn we nog even langs het day-care-center (ons oude project), het internaat en het sportveld gelopen en uiteraard daarna nog even de berg op. Oma zat in haar deurpost op een stoel ons al op te wachten. Zoals altijd was ze dolblij om ons weer te zien! Gelukkig kon Niek voldoende Roemeens om van haar te begrijpen dat ze het wederom niet gemakkelijk heeft. Nadat wij haar afgelopen winter namelijk wat eten en geld hadden gegeven, is dit de daarop volgende nacht weer uit haar huis gestolen door buurkinderen. We hebben haar vandaag daarom geholpen met het verstoppen van het eten en het geld dat we haar gegeven hadden. Hierna hebben we het lied ‘Jezus vol liefde’ nog voor haar gezongen, wat ze (uiteraard) prachtig vond.

Toen we hierna weer naar beneden liepen, konden we uiteraard niet ongezien langs het huisje van Yoska lopen. Zodra hij ons zag werd hij vrolijk in het kwadraat en heeft hij ons uiteraard begroet met enkelen flinke smakzoenen. Heerlijk! We hebben kort met hem gesproken, daarna nog even de vervanging van de vloer van zijn huisje bekeken en nog meer met hem gesproken. Owja en daarna nog meer met hem gesproken; nee, Yoska kun je niet wijsmaken dat je er ‘echt’ vandoor moet!

Om half 9 hebben we met de groep een evaluatie gedaan, waarin we elkaars tips en tops besproken hebben. Ieder groepslid heeft een blaadje doorgegeven waarop andere groepsleden konden opschrijven wat ze in dit groepslid waarderen (‘tops’) en eventueel wat ze als opbouwende kritiek aan iemand mee wilden geven (‘tips’). Bijna iedereen heeft dit na afloop als erg opbouwend ervaren! Daar kwam nog eens bij dat de tops, maar vooral ook de tips, goede gesprekken los maakten naderhand. De groepsband maar ook persoonlijke band tussen de groepsleden wordt steeds sterker.

Voor morgen zijn de plannen om naar de zigeunergemeente in Reghin te gaan. Dit is de gemeente waar onze tolk en goede vriendin Eva kerkt en waar zij ook erg enthousiast over is. We zijn erg benieuwd!

Tot zover de verhalen van vandaag. Ik mag dan 11,5 uur geslapen hebben vannacht, maar het is nu alweer kwart over 2 ’s nachts, dus hoog tijd om te gaan slapen!

Over en uit!