Dag 6 – Biserică

Dag 6 – Biserică

Posted by on jan 3, 2012 in Winterreis 2011 |

Door: Lysa

Vandaag is het zondag. Het is een nieuwe dag, een nieuw jaar. Leuk, leuk. Naar de kerk dus. Ik blij dat ik er niet hoef te zijn om 11 uur in Nieuwland, ja hoor, om half 9 op naar de kerk in Eremitu. Het was apart. De weg erheen was een ‘Narnia-achtig’ landschap, met veel sneeuw. Daar heette iedereen ons welkom en we mochten lekker met z’n allen op het podium zitten. Gelukkig sliepen we vroeg op oudejaarsdag, waardoor we iets minder brak voor alle kerkgangers zaten. Maar toch waren we blij toen we ook deze mensen zagen gapen, waardoor het voor ons ook iets gemakkelijker werd. Het was een bijzondere dienst. Een dienst van tweeënhalf uur, die voor mij toch een stuk korter leek. De verschillende voorgangers gingen eerst op de knieën en spraken in alle openheid. Het ging over liefde en vergeving. Het ging over rijkdom zonder geld. Er werd avondmaal met elkaar gevierd en er was zelfs een voetwassing. Het was indrukwekkend toen alle mensen gingen staan en (zoals hier gewoon) allemaal persoonlijk hardop (heel hard) voor ons begonnen te bidden (Hollandia). Erna mochten we, na een hitte van ongeveer 35 graden en raar kijkende mensen bij het vragen naar een open raam, flink sterke koffie drinken en speciale zelfgebakken Roemeense ‘cake’ eten.

Rond 2 uur waren we terug. Zelf heb ik daar weinig van meegekregen. Relaxen was de hoofdbezigheid. Ik lag heerlijk op bed met een muziekje en viel zo af en toe in slaap. Heerlijk. Er zijn wel veel mensen een beetje ziekjes, vooral verkoudheid en hoofdpijn. Maar dat is ook niet zo gek als je op oudejaarsdag met een korte broek en een shirtje bij het kampvuur zit. Of als je van een hitte in de kerk naar de ijskou met sneeuw loopt.  Maargoed, alles kwam goed en rond een uurtje of 4 zat iedereen weer beneden, zo’n beetje. Ik mocht echt heerlijk met Roelie het mooiste kunstwerk maken wat ik ooit heb gemaakt. Steven, Ella en Axel mochten Eva en Magda weer ophalen. Met een verhaal van een meegenomen liftende dronken vioolspelende en vooral stinkende zwerver. Die na smeken in de bus werd meegenomen en deze mooizingende jongens meenam in zijn liederen op zijn viool. Ondertussen dweilde Auke de vloer en gingen de Kokjes later het eten maken.

Verder was het een heerlijke zondagavond. Na een korte avondafsluiting en het (beter) voorbereiden van het kinderwerk, David en Goliath, werden er spelletjes gespeeld, gerookt en gebeld. Morgen op naar Eremitu voor kinderwerk en Caliminesti voor voedselpakketten. Hoppa, de laatste dag aan het werk alweer. Het probleem van deze groep is dat velen van ons na 23uur wakker worden. Dus nu hebben we muziek aan, met acht kaarsjes. Lekker praten en genieten van de gezelligheid.

Lurreverdurre (het ezelsbruggetje van Vincent), oftewijl: Larreverdarre!