Dag 7 – CalimaNASTY

Dag 7 – CalimaNASTY

Posted by on jan 3, 2012 in Winterreis 2011 |

Door: Steven en Lisette

De dag begon goed, voor iedereen slechts een half broodje bij het ontbijt. De Roemenen hebben bedacht dat het wel gezellig is om een extra dag vrij achter Oud & Nieuw te plakken (wat wij overigens best een goed idee vinden). Dat betekent dat Gorog (de lokale supermarkt) gesloten is, dus helaas geen vers brood voor ons. Dat mocht de pret niet drukken, met frisse moed zijn we in de bus gestapt onderweg naar Jan & Elly. Wat een helden zijn dat, elke dag weer met een stel ongeschoren en stinkende pubers op stap. We zijn naar Calimanesti (ook wel CalimaNASTY) gereden, waar we weer voedselpakketten mochten uitdelen. Wij (Steven & Lisette) zijn niet eerder in dit dorp geweest, dus alles was nieuw en zeer indrukwekkend. We werden uitgenodigd voor een glaasje fris en koffie bij een echtpaar met drie kinderen. In dit huisje van circa 3 vierkante meter wordt elke woensdag en zondag kerk gehouden. Jan vertelde dat er dan 40 man in het huisje zit en de rest staat buiten. Zo mooi dat de mensen in dit dorp snakken naar het Evangelie. Het gezin waar we te gast waren heeft afgelopen zomer een tegenslag te verwerken gehad. Ze kregen de kans om drie weken in Slowakije te werken, dus kinderen achtergelaten en direct op pad. Ze hebben uiteindelijk geen cent ontvangen, want dit is allemaal naar de tussenpersoon gegaan. Ze hebben zelfs om geld moeten bedelen om terug naar huis te kunnen. Daar word je echt even stil van…

Na het uitdelen van ongeveer 300 Sultana koekjes aan de kinderen in het dorp, kwamen we op het lumineuze idee om met 12 personen boodschappen te gaan doen in de Real. Het was best handig geweest als we bij elkaar waren gebleven, maar uiteindelijk was elke persoon op een andere afdeling te vinden. Daarna moesten alle boodschappen in onze bus, maar die zat vol met voedselpakketten. Gelukkig past er veel onder de banken… Dus voetjes op de vloer en rijden maar. Postbode Siemennn imitaties kwamen ook nog even voorbij, dit tot grote ergernis van Vincent.

Vanmiddag hebben we de kinderen in Eremitu weer mogen vermaken. Voor de zekerheid hadden we onze bikini aan gedaan, maar gelukkig was het minder warm dan gisteren en konden we onze kleren gewoon aanhouden. Wat een schatjes en zingen dat ze kunnen. Beduidend beter dan wij, voor de volgende reis moeten we daar echt even op selecteren 🙂 Ons toneelstukje over David & Goliath was een groter succes. Vooral een brullende Goliath (Vincent) die door de bloeddorstige David (Steven) werd geliquideerd. Een meisje op de voorste bank rende van schrik de kerk uit. Daarna ‘Dit is de dag’ en succesnummer ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ aangeleerd. Na het zingen was het tijd voor knutselen en spelletjes doen. Het liedje ‘Er zat een klein zigeunermeisje’  werd vakkundig omgebouwd tot ‘ Er zat een klein kaboutermeisje’. Opnieuw op de koffie bij familie predikant en lekkere taartjes gegeten. Zo gastvrij, daar kunnen wij Hollandse kneuters echt wat van leren.

Vanavond stond er homemade goulash op het menu, met dank aan Ella & Eva! Een boeiende avond volgde, goede gesprekken en al een beetje weemoed omdat morgen de laatste dag in Sarateni is.